english    tysk   dansk​   facebook_2  instagram

VI HAR FÅET NY ADRESSE: VILDMOSEVEJ 100, 9280 STORVORDE 

Se mere​

GPS-tracking af dyr

​OBS - GPS-HALSBÅNDENDE PÅ KRONDYRENE OG ELGENE ER LØBET TØR FOR BATTERI OG DERFOR OPDATERES DERES GPS-LOKATION IKKE MERE. DETTE ER EN PLANLAGT DEL AF PROJEKTET. 

DET ER STADIG MULIGT AT GÅ TILBAGE I TIDEN OG SE DERES TIDLIGERE LOKATIONER OG BEVÆGELSER I OMRÅDET. 

             __________________________________________________________________________

Lille Vildmose blev endnu vildere i november 2015, da fem svenske elgkalve flyttede ind. Efter at have gået i et mindre, hegnet område af mosen blev de den 23. juni 2016, lukket ud i Mellemområdet, et 2.100 ha stort område, som er omkranset af et 30 km. hegn. 22 krondyr er i samme omgang blevet udsluset til Mellemområdet fra de to store naturområder, Tofte Skov i syd og Høstemark Skov i nord. De skal sammen med elgene bidrage med deres funktioner til de naturlige processer i økosystemet og æde af de træer og buske, som udgør en trussel for genopretningen af højmosen. Samtlige elge og 12 af krondyrene er blevet udstyret med et GPS halsbånd, som skal give et indblik i hvilke områder de foretrækker at færdes i. Det bedste af det hele er, at I kan følge med hjemmefra, i forbindelse med at I planlægger et besøg i Lille Vildmose eller når I står i mosen og vil have den nyeste information om dyrenes placeringer.

På kortet, som du finder ved at klikke på knappen herunder, har du mulighed for selv at gå på opdagelse og evt. se om du kan finde sammenhænge mellem dyrenes foretrukne områder og de planter som gror der. Går dyrene sammen eller hver for sig?

Fakta om elgene og krondyrene i Lille Vildmose

De store planteædere, heriblandt elge og krondyr, skaber forstyrrelser, når de æder og tramper på vegetationen. Sådanne forstyrrelser er med til at holde vegetationen åben og giver plantefrø gode spirebede. Elgene og krondyrene er et vigtigt bidrag til den naturgenopretningsproces, som er igangsat i Lille Vildmose. 

Krondyrene lever i landskaber blandet af skov og åbent landskab, hvor de æder bark, skud og blade, men trives også som græssere i mere åbne landskaber, hvor de finde op mod 50 % af deres føde.

Projektet er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet og er blevet til gennem et samarbejde mellem Aage V. Jensen Naturfond, Aalborg Kommune, Lille Vildmosecentret, Lille Vildmose Naturfond og Aarhus Universitet.

GPS-tracking af elge og krondyr

​Halsbåndene logger dyrenes position hver time. Da det er vilde dyr, og de gerne skal forblive vilde, vil der naturligvis være noget forsinkelse på den data, I kan se.

For at se, hvor dyrene bevæger sig hen, skal du på kortet vælge en tidsperiode, elg/ krondyr og med flueben i boksen, hvilket af dyrene du vil kigge nærmere på. 

Trykker du derefter på ’play’ til højre for dyret, får du en animation af dyrets bevægelse. Du kan nu se, hvor langt dyret bevæger sig i sin søgen efter føde. 

Der er også mulighed for at se hvilken vegetationstype, der er i de forskellige områder. På den måde  kan du finde ud af, om dyrene foretrækker en type vegetation frem for andre.

Ved at vælge flere dyr på kortet på samme tid, kan du se, hvordan de bevæger sig i forhold til hinanden – både elgene imellem og mellem elg og krondyr.

Er du interesseret i at vide mere om det enkelte dyr, kan du trykke på ikonerne, som repræsenterer de forskellige dyr og få lidt faktuel baggrundsviden, f.eks. fødselsår, køn og generelle billeder af dyrene.

Hvis du vil vide mere om hvilke vegetationstyper, elgene og krondyrene foretrækker og om der er forskel på deres adfærd, så kan du læse mere under ’Figurer’.​

Figurer

Figurerne  under kortet nedenfor er baseret på data fra dyrenes GPS-positioner i Mellemområdet.


Figur 1 viser lagkagediagrammer over, hvor mange af hhv. elgenes og krondyrenes GPS-positioner, der er registreret i de forskellige vegetationstyper.

Læg mærke til, om elgene og krondyrene har forskellige præferencer for vegetationstyperne.


Figur 2 viser histogrammer over, hvor langt dyrene har flyttet sig i hver time af døgnet.

Det viser et billede af dyrenes døgnrytme og aktivitetsniveau.


Hvornår tror du, der er størst sandsynlighed for at se dyrene i området?

Projektet er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet og er blevet til gennem et samarbejde mellem Aage V. Jensen Naturfond, Aalborg Kommune, Lille Vildmosecentret, Lille Vildmose Naturfond og Aarhus Universitet.

Vil du booke en guidet tur?

VIL DU OPLEVE LILLE VILDMOSE MED EN AF VORES DYGTIGE GUIDER?​

Lille Vildmosecentret

CVR: 29414378

Vildmosevej 100

9280 Storvorde

📱 99 31 75 50

info@lillevildmose.dk

Social​​​

Language

english    tysk   dansk

-->