english    tysk   dansk​   facebook_2  instagram

VI HAR FÅET NY ADRESSE: VILDMOSEVEJ 100, 9280 STORVORDE 

Se mere​

Elgen i Lille Vildmose - nordens giraf

Der blev skrevet Danmarkshistorie den 19. november 2015, da en håndfuld svenske elgkalve flyttede ind i Lille Vildmose. Dyrene går i et 21 km2 stort område - svarende til næsten 4.000 fodboldbaner, hvor der siden sommeren 2016 har være muligheder for, at se de imponerende dyr bevæge sig rundt i Danmarks største fredede landområde – nøjagtigt som de gjorde for 5.000 år siden. Elgen, som er den største af verdens nulevende hjortearter, vejer 300-500 kg. og vil derfor sætte en anseeligt fodaftryk i Lille Vildmose - i bogstaveligste forstand. 

Sammen med elge er der desuden udsat 24 krondyr. Den 20. januar 2017 fik elgene selskab af yderligere 1 elgtyr og 4 kvier. Siden de store dyr blev udsat har de heldigvis formeret sig, således at vi i Lille Vildmose primo 2020 har ca. 25 elge og 80-90 krondyr.

Elgen som naturplejer

Elgene er ikke kommet til Lille Vildmose uden grund. De er her for at hjælpe med genopretningen af den interessante højmose, med det unikke fugle- og planteliv, der hører til. Det er elgens evne til at begå sig i sumpede og våde områder, der gør de store pattedyr interessant at arbejde med i Vildmosen. Elgene finder deres føde i områder, hvor kronvildtet og rådyrene ikke kommer i samme grad, og de kan derfor hjælpe med at holde birk og pil væk fra højmosen, så  træerne ikke udtørrer mosen. Hvis pil og birk skulle holdes nede ved brug af maskiner og manuelt arbejde, ville det koste op mod 1 million kroner hvert år!

Hvad er en elg?

Elgen er verdens største hjort – en europæisk elgtyr kan veje op mod 500 kg. De meget karakteristiske træk – såsom de lange ben, brede klove og den store ‘hængemule’ samt størrelsen gør den let at genkende i forhold til de andre hjorte, man kan støde på i Vildmosen – rådyr og krondyr. De lange ben og store fødder gør den samtidig i stand til at gå på højmosen og i de lave søer. ‘Tæerne’ som kan blive op til 18 cm. lange er effektive til at sprede frø og plantedele rundt, idet de kan sidde fast mellem tæerne. Dette betyder, at elgen kan hjælpe med at genetablere højmosen ved at bære spagnumplanten rundt i Lille Vildmose.


Elgen er et solitært dyr, som kun har selskab i parringsperioden samt når elgkoen har kalve. 

Den har parringstid i efteråret og kælver om foråret, hvor den får 1-2 kalve.

Elghegnet i Lille Vildmose

Området, som elgene går i, kaldes Mellemområdet og ligger mellem Høstemark Skov og Tofte Skov – derfra navnet Mellemområdet. Hegnet er 30 km. langt og indhegner 2100 hektar, og der er brugt robinie træ til stolperne. Robinie er en træart dyrket i Østeuropa. Træsorten har en holdbarhed på helt op mod 40 år, når det står i jord. Hegnet er 2,5 meter højt og er lavet med 62 faunapassager, så smådyr såsom ræv, grævling og hare har mulighed for at komme ind og ud af området.

Stå ansigt til ansigt med en elgtyr på Lille Vildmosecentret

På Lille Vildmosecentret kan du komme helt tæt på en udstoppet elgtyr og på egen hånd opleve, hvor stor den er samt se dens store skovlformede gevir. I det nye oplevelsesrum ”Norden Kæmper” er der nemlig fokus på elge, krondyr og rådyr – hvad vejer et gevir? Hvad spiser et krondyr? Hvordan ser en elglort ud? – gå på opdagelse og få alle svarene.

​se, hvordan det så ud, da der kom elge i lille vildmose

Filmklip fra 1. elgudsætning den 19. november 2015

​Filmklip fra 2. elgudsætning den 20. januar 2017

Vil du booke en guidet tur?

VIL DU OPLEVE LILLE VILDMOSE MED EN AF VORES DYGTIGE GUIDER?​

Lille Vildmosecentret

CVR: 29414378

Vildmosevej 100

9280 Storvorde

📱 99 31 75 50

info@lillevildmose.dk

Social​​​

Language

english    tysk   dansk

-->