GPS-tracking af elge og krondyr

Lille Vildmose blev endnu vildere i november 2015, da fem svenske elgkalve flyttede ind. Efter at have gået i et mindre, hegnet område af mosen blev de den 23. juni 2016, lukket ud i Mellemområdet, et 2.100 ha stort område, som er omkranset af et 30 km. hegn. 22 krondyr er i samme omgang blevet udsluset til Mellemområdet fra de to store naturområder, Tofte Skov i syd og Høstemark Skov i nord. De skal sammen med elgene bidrage med deres funktioner til de naturlige processer i økosystemet og æde af de træer og buske, som udgør en trussel for genopretningen af højmosen. Samtlige elge og 12 af krondyrene er blevet udstyret med et GPS halsbånd, som skal give et indblik i hvilke områder de foretrækker at færdes i. Det bedste af det hele er, at I kan følge med hjemmefra, i forbindelse med at I planlægger et besøg i Lille Vildmose eller når I står i mosen og vil have den nyeste information om dyrenes placeringer.

På kortet, som du finder ved at klikke på knappen herunder, har du mulighed for selv at gå på opdagelse og evt. se om du kan finde sammenhænge mellem dyrenes foretrukne områder og de planter som gror der. Går dyrene sammen eller hver for sig?

Fakta om elgene og krondyrene i Lille Vildmose

De store planteædere, heriblandt elge og krondyr, skaber forstyrrelser, når de æder og tramper på vegetationen. Sådanne forstyrrelser er med til at holde vegetationen åben og giver plantefrø gode spirebede. Elgene og krondyrene er et vigtigt bidrag til den naturgenopretningsproces, som er igangsat i Lille Vildmose. Krondyrene lever i landskaber blandet af skov og åbent landskab, hvor de æder bark, skud og blade, men trives også som græssere i mere åbne landskaber, hvor de finde op mod 50 % af deres føde.

Projektet er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet og er blevet til gennem et samarbejde mellem Aage V. Jensen Naturfond, Aalborg Kommune, Lille Vildmosecentret, Lille Vildmose Naturfond og Aarhus Universitet.

logo1-footerlogo-2-footer