english    tysk   dansk​   facebook_2  instagram

​lille vildmosecentret - midt i Danmarks rekreative vildmark

​vild, vildere - Vildmosen

Lille Vildmose er en ægte dansk vildmark med imponerende og uberørt natur samt et unikt dyreliv. Det store område på 76 km2 indeholder en naturrigdom som mange slet ikke ved findes i Danmark. Her kan du b.la. opleve Nordvesteuropas største lavlands-højmose samt unikke natur- og græsningsskove. Her er der rig mulighed for, at nyde stilheden, duftene, årstidernes skifte, de åbne vidder, fuglelivet og mylderet af mindre dyr og planter. Der er gode chancer for at få et kig på kronhjorten, som græsser på de åbne vidder, eller havørnen, som på majestætisk vis kommer svævende over himlen med sit enorme vingefang eller opleve tranerne trompetere og danse deres parringsdans - alle i vild, dansk natur! Måske I også ser soldug - en kødædende plante, som vokser ude på mosen, men bare rolig, den spiser kun insekter. Husk også at gå en tur ud på højmosen og når I hopper, vil mosen gynge under jer - derfor er det heller ikke uden grund, at Lille Vildmose bliver kaldet Danmarks største hoppepude!

I kan også glæde jer til, at gå på opdagelse efter elgen, som efter 5.000 år er tilbage i Danmark. Der blev skrevet Danmarkshistorie den 19. november 2015, da en håndfuld svenske elgkalve flyttede ind i Lille Vildmose. Dyrene går i et 21 km2 stort område - svarende til næsten 4.000 fodboldbaner, hvor der siden sommeren 2016 har være muligheder for, at se de imponerende dyr bevæge sig rundt i Danmarks største fredede landområde – nøjagtigt som de gjorde for 5.000 år siden. Elgen, som er den største af verdens nulevende hjortearter, vejer 300-500 kg. og vil derfor sætte en anseeligt fodaftryk i Lille Vildmose - i bogstaveligste forstand. Sammen med elge er der desuden udsat 40 krondyr. Dyrene fungerer som naturplejere og skal afhjælpe, at bl.a. pil og birk gror på højmosen og derved suger alt vandet op som mosen desperat har brug for. Den 20. januar 2017 fik elgene selskab af yderligere 1 elgtyr og 4 kvier. Siden de store dyr blev udsat har de heldigvis formeret sig. I 2017 fik elgene 2 kalve og i 2018 er der indtil videre blevet født 1 elgkalv. Krondyrene har også fået kalve og bestanden i Mellemområdet er nu oppe på 70 dyr.

I de to filmklip nedenunder kan I se optagelser fra de to gange, hvor der er blevet udsat elge i Lille Vildmose.

Filmklip fra 1. elgudsætning den 19. november 2015

​Filmklip fra 2. elgudsætning den 20. januar 2017

Start jeres besøg på Lille Vildmosecentret

Midt i Lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret – et levende formidlingscenter, der giver indblik i mosens natur- og kulturværdier. Lille Vildmosecentret er det naturlige udgangspunkt for et besøg i mosen og tilbyder en vifte af familievenlige oplevelser. I kan bl.a.

  • besøge det nye oplevelsesrum om Nordens Kæmper – elge og krondyr
  • se naturfilm i biografen
  • flyve i ørne-simulatoren
  • kigge på planter og dyr i naturværkstedet

Entrébilletten til Lille Vildmosecentret købes i centrets reception. Billetten giver adgang til centrets aktiviteter, naturlegeplads, udstilling, vildsvinefodring og meget, meget mere.

Du kan læse mere om vores billetpriser og åbningstider her.

I centrets reception kan du få informationer og kort, så du på egen hånd kan udforske Lille Vildmose.

Besøg også centrets lille butik med souvenirs eller drik en kop kaffe i den hyggelige Café Soldug.

Lille Vildmose Naturskole har også hjemme på Lille Vildmosecentret. Naturskolen har flere ugentlige skolebesøg og gennemfører mange offentlige børnearrangementer.

Mød centrets vildsvin, som bliver fodret automatisk hver dag kl. 11.15 og 14.15.


Overnat på centrets shelterplads inkl. overdækket bålsted og vandpost – pladsen kan reserveres.

Lille Vildmosecentret

CVR: 29414378

Birkesøvej 16

9280 Storvorde

📱 99 31 75 50

info@lillevildmose.dk

Social​​​

Language

english    tysk   dansk